top of page

Kom je in de media, dan wil je dit weten:

Bijgewerkt op: 16 aug. 2023


Foto: @Blendfotografie

De afgelopen weken had ik er persoonlijk 2x mee te maken en vanmiddag had ik er wederom een kleine discussie over op twitter: Auteursrecht.

Iemand op Twitter kreeg een substantiële boete wegens het niet vermelden van de maker van de foto (ANP in dit geval) in een column - en hij was daar boos over.

In mijn beleving is het juist vrij logisch dat je niet zomaar foto’s publiceert.

Wat is Auteursrecht precies?

Stel: je hebt een mooie foto van jezelf. Een (online) blad, krant of magazine vraagt jou voor een artikel, column, opinie of noem maar op. Jij denkt: Leuk, ik gebruik die ene leuke foto erbij.

Dat mag natuurlijk. Maar het mag altijd alleen met de toestemming én de naamsvermelding van de fotograaf. Het auteursrecht ligt altijd bij de maker van het beeld.

Dat heeft trouwens niet te maken met het ego van de fotograaf, maar het is Wettelijk zo geregeld.

Journalisten, bloggers, uitgevers en magazines moeten je vragen om de naam van de fotograaf en ze moeten de naam bij of naast de foto vermelden.

Het is niet jouw taak om dit te weten, maar als je erom gevraagd wordt, dan is het wel aan jou om de juiste naam van de fotograaf door te geven (en nee, de naam van je eigen bedrijf of een vermelding: bron: internet) is niet oke.

De fotograaf heeft anders het recht om zich te verzetten tegen de publicatie en er kunnen dus ook flinke boetes op gegeven worden.

Kortom: kom je in de media – overleg met je fotograaf. Dan krijg je nooit gezeur.

Naamsvermelding geldt trouwens ook op social media. Maar als je alle beschikbare socials bij moet gaan houden heb je er als fotograaf een dagtaak aan, dus veel fotografen laten dit inmiddels los. Super-props voor jou, als je je fotograaf wel noemt.

Ik kan me ook voorstellen dat je denkt: Jaaaa, maar ik heb betaald voor de foto, dus is deze van mij. Dat klopt: jij hebt het portretrecht.

Portretrecht betekent dat de fotograaf een afbeelding waar jij op staat ook niet zomaar mag publiceren zonder jouw toestemming.

Gelukkig gaat het heel vaak goed en krijg ik regelmatig wel gewoon de vraag of iemand een foto die ik heb gemaakt bij een artikel mag laten plaatsen.

Wist jij dit al, of heb je hier iets van geleerd?


 

Over Renate op de blog

Mijn naam is Renate. Ik ben de fotograaf achter Flashback Fotografie maar ook een ondernemer een trotse moeder.

Ik fotografeer ondernemers die succesvol zichtbaar willen worden op social media en op hun websites, zonder consessies te doen aan wie ze zijn.
 

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page