top of page

Hoe bereid je je voor op een Personal Branding fotoshoot?



Als ondernemer weet je dat Personal Branding fotografie een belangrijk onderdeel is van je bedrijf. Jij bent je bedrijf, je klanten kiezen voor jou en niet voor iemand die hetzelfde doet als jij. Als je een connectie aan wilt gaan met je klanten, dan zul je ervoor moeten zorgen dat ze je zien, herkennen en gaan leren kennen. Mensen scrollen snel en consumeren nog sneller. Daarom is het fijn als je foto's hebt die mensen even laten stoppen met scrollen, zodat ze beginnen te lezen wat je te vertellen hebt.

De eerste indruk van je klanten is vaak online, dus een goede website en actief zijn op socials is nodig. Daar horen foto's bij. Je hebt daarom besloten dat je een branding shoot wilt en je hebt een fotograaf geboekt. Dat voelt meestal spannend, maar je gaat het doen. En dan, hoe gaat het in zijn werk? Ik kan niet voor iedereen spreken, maar bij mij werkt het zo:

Ik heb een vragenlijst die je in kunt vullen, maar eigenlijk vind ik het altijd fijn om eerst te bellen, of online af te spreken om kennis te maken. Vaak komen alle vragen uit de lijst dan al aan bod. We bespreken onder andere:


De Locatie We kunnen bij je thuis afspreken, of in je praktijk of in je kantoor. Maar ook buiten in de stad, in de natuur of voor een aantal uur een daglicht fotostudio boeken. Het ligt er helemaal aan wat je voor bedrijf hebt, wat je wilt uitstralen en wie je doelgroep is. Een bedrijfscoach zal een andere setting nodig hebben dan iemand die veel in de buitenlucht werkt. De locatie van je shoot is een belangrijk onderdeel omdat het je klanten meteen een indruk en een gevoel bij wie je bent en wat je doet. Daarnaast is het fijn als je locatie overeenkomt met je huisstijl. We zoeken een locatie die helemaal bij jou en je bedrijf past. Ik werk door het hele land, dus je bent niet gebonden aan mijn regio.

Welke look kies je? De keuze van je kleding bepaalt voor een groot deel de eerste indruk die je klant van je krijgt. Ga je voor zakelijk, casual, licht, donker en welke kleding en stoffen passen het beste bij je brand kleuren? Gebruik je accessoires, make-up en draag je hakken of sneakers? Gelukkig mag je meerdere setjes meenemen, dat scheelt een hoop keuzestress. Het is wel fijn als je klanten je online herkennen zoals ze je in het werk tegen zouden komen. Draag geen jurkje als je altijd in jeans loopt en kies niet voor een heftige make-up wanneer je normaal niks draagt. Het is belangrijk om goed over te komen, maar nog belangrijker is dat je jezelf bent en je goed voelt. Wanneer je er zelf niet uitkomt, kunnen we altijd een styliste om hulp vragen.

Uiterlijk en innerlijk Natuurlijk is het belangrijk dat je vooral jezelf bent in de foto's en dat mensen je herkennen, maar haar en visagie maken wel een verschil in de foto's. Het laat je er professioneler uitzien, ook al is het een kleine touch up: dat net even je ogen aanzet, de glim weghaalt of als je haar goed geföhnd is. Ik werk met een visagiste, maar als je zelf iemand weet, met een visagiste maar als je zelf iemand kent, dan is dat natuurlijk ook prima. Wil je vooraf naar de kapper? Dan is een week van te voren het meest ideaal en zou ik niet kiezen voor een compleet nieuwe look vlak voor de fotoshoot. Drink genoeg water in de week voor je shoot, zodat je extra straalt in je foto's.


Props Spullen die je meeneemt naar de shoot (props) zijn een goede aanvulling om te laten zien wat je doet. Denk aan je laptop, je bril, een koptelefoon, notitieblok, je telefoon, rekenmachine, een favoriete pen of koffiemok (hmmm koffie...) maar het kan ook minder zakelijk zijn, bijvoorbeeld: bepaalde kristallen, je yogamat, een carddeck of een magazine dat je fijn vindt om te lezen. Het gaat om jouw personal brand, dus alles wat een connectie maakt tussen jou en je klant is goed om vast te leggen. Als laatste kun je hierbij ook denken aan mensen. Doe je vaak sessies met klanten? Misschien kun je iemand of een groepje mensen vragen om te figureren als 'klant' in je shoot, zodat je echt kunt verbeelden wat je doet en hoe dat eruit ziet.

Shot-List Het is altijd goed en handig om een overzicht te hebben van de beelden die je echt wilt maken, zo weten we zeker dat je de foto's krijgt die je sowieso nodig hebt. We kunnen eventueel een Pinterest bord aanmaken samen, waar je pins op kunt bewaren die je aanspreken. Daarnaast is het handig om te weten of je liggende foto's nodig hebt als banner, of vooral verticale foto's voor je website en social media. Heb je een beheerder voor je website, dan is het goed om vooraf even te overleggen over het formaat op je website. Naast de foto's die we maken van jou, is het altijd fijn om een paar close-up foto's te hebben van je persoonlijke props, zodat je ze kunt plaatsen bij meer algemene posts over je bedrijf. Nog een laatste tip: bereid je op tijd voor. Je hebt tijd en geld geïnvesteerd in deze shoot, en een goede voorbereiding helpt je om je ontspannen te voelen tijdens de shoot. Wil je meer weten over de Personal Branding shoot? Of vraag je je af of het iets voor jou is? Ik beantwoord graag je vragen, stuur me gerust een bericht, dat kan hier. Zou je graag samenwerken en wil je een shoot bij me boeken (jeeeeh!) dan kom ik ook graag met je in contact. Je vindt mijn contactgegevens hier.




Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page