top of page

5 tips voor een krachtige eerste indruk op LinkedIn


Gastblog door Trudy Pannekeet – LinkedIn Marketing Trainer & LinkedIn ambassadeur, auteur van het boek: ‘Spring Eruit met LinkedIn, een praktische gebruikers-handleiding voor ondernemende onder-nemers’ (verschijning half oktober).

Een eerste indruk is goud waard. Maar je bent er niet altijd bij als een eerste indruk wordt gemaakt. Dat gebeurt steeds meer online. Mensen googelen en komen dan op jouw website of op jouw LinkedIn profiel.


Zorg dat je ook online een goede eerste indruk maakt. 80% van zakelijk Nederland zit op LinkedIn. Je klanten zijn er dus ook, en je concullega’s.


Hoe is jouw online branding op LinkedIn? Straal jij op LinkedIn uit wat je nu offline te bieden hebt? Ik geef je 5 tips die je nu direct kunt toepassen om een sterke eerste indruk te maken op LinkedIn.

1. Een goede LinkedIn profielfoto

Met een professionele profielfoto laat jij zien dat je een professional bent. Natuurlijk ben je echt niet slechter in je vak met een wazige foto van een superleuke vakantie van een paar jaar geleden. Maar als je klanten wilt aantrekken of die leuke opdracht wilt binnenhalen werkt een goede recente foto in je voordeel. Je hoeft niet jasje dasje op de foto. Je ziet steeds meer professionele foto’s die niet in een studio zijn opgenomen. Kijk wat bij jouw branding past. Wat is een logische omgeving voor jouw vakgebied? Stem dat af met je fotograaf.

TIP: Zorg dat je foto ook zichtbaar is voor niet-connecties.

Veel meer effect met een goede LinkedIn profielfoto

2. Achtergrondfoto als boodschapdrager

Je achtergrondfoto is een belangrijke boodschapdrager op LinkedIn. Er staat standaard de blauwe sterrenhemel. Pas die aan met een foto die bij jou en je vak past. Een mooie strandfoto is prachtig en past misschien heel goed bij jouw leven, maar is er een link met jouw vakgebied?


LinkedIn is een zakelijk platform. Ga je voor je coachingsgesprekken de natuur in? Het strand op. Dan is het geweldig. Anders is die strandfoto misschien beter voor jouw persoonlijke Facebookprofiel.

Ik sta hier voor een zaal. Blijkbaar geef ik les. Samen met mijn profielfoto en met de kopregel kun je de conclusie trekken dat ik groepstrainingen geef aan zzp’ers en MKB-ers over LinkedIn of over social media marketing in het algemeen.


Je kunt op de achtergrondfoto tekst plaatsen. Een korte opsomming van je diensten of een mooie quote die typerend is voor jouw visie. Dit kun je gewoon in powerpoint doen of op de website Canva.com. Zoek op ‘LinkedIn banner’ en je krijgt heel veel templates voorgesteld waar je je foto en teksten kunt aanpassen.


Let bij fotogebruik dat je geen foto’s van internet afplukt. Op de meeste foto’s rust auteursrecht. Maar er zijn ook diverse gratis fotosites. En… je fotograaf kan ook mooie foto’s maken die hiervoor geschikt zijn.


3. Een pakkende kopregel

De kopregel is de tekst direct onder je naam. Geef hier aan wat je te bieden hebt en voor wie. Je hebt nu 220 tekens ter beschikking (tot voor kort was dat 120). Je kunt dus prima aangeven waarom mensen bij jou moeten zijn. Wat is jouw sterke punt?

Je kunt ook emoji’s toevoegen als dit passend is bij je tekst en je vak. Je valt hiermee weer iets meer op. Renate heeft een cameraatje aan haar naam toegevoegd. Het is direct duidelijk dat zij fotografe is.

Bedenk wel dat je door emoji’s iets minder goed gevonden wordt door de zoekmachines. Maar als je actief bent op LinkedIn zorgt dat ervoor dat je in de zoekresultaten boven komen.

4. Een heldere en sterke Info

Je Info is een samenvatting van wat jij te bieden hebt, wie jij bent en waar je voor staat. Je ziet vaak dat mensen hun Info beginnen met wat ze zelf zoeken. “Ik ben een loyale …” “Ik heb jarenlang ervaring als …”.


Maar de bezoeker wil eerst weten wat hij/zij eraan heeft om verder te lezen. Begin met het inspelen op iemands probleem. Dat klinkt negatief. Je kunt ook een gewenste uitkomst schetsen.

- “Hoe mooi zou het zijn….”

- “Meer rust…..”

- “Zelfverzekerd voor een volle zaal presenteren…”


En dan kun je in de volgende alinea’s uitleggen hoe jij hier een rol in kunt spelen.

En daarna wil de lezer wel weten wie jij bent en dat je jarenlang ervaring hebt in X.

Verplaats je dus in de lezer. What’s in it for her (him).

5. Uitgelicht

Deze nieuwe optie is een soort etalage van je beste werk. Je vindt dit onderdeel onder Info. Als je het nog niet hebt kun je het toevoegen. Bovenaan je profiel staat ‘Profielonderdeel toevoegen’.


Waar voorheen je blogs (artikelen) aan je profiel bleven hangen en onderdeel waren van je branding kun je nu ook bijdragen, video, afbeeldingen en links naar bijvoorbeeld je website opnemen in Uitgelicht.


Wat zet jij in je etalage?


Van zijstraatje naar drukke LinkedIn/winkelpromenade

Maar het blijft niet bij een professioneel profiel met een goede etalage. Je kunt het zo zien: Je ‘winkel’ bevindt zich in een zijstraatje. Je moet zorgen dat er bezoekers langs je etalage lopen en jouw winkel binnengaan. Hoe doe je dat?


Door mensen aan te trekken met jouw kennis. Wees actief op LinkedIn door te liken en te reageren op anderen vanuit jouw expertise. En door zelf die informatie te delen, waarmee je jouw klant helpt.


Ken je klant en deel je expertise.

Richt je met je communicatie op je ideale klant. Dan raak je mensen en komen de klanten naar je toe. Dat gaat niet vanzelf maar met bovenstaande tips heb je al grote stappen gezet.


Meer weten over je online branding op LinkedIn? Volg me op LinkedIn voor nog meer LinkedIn tips.


Je kunt me altijd een berichtje sturen als je specifieke vragen hebt.

Zijn wij al geconnect op LinkedIn?

Over Trudy Pannekeet

Trudy is LinkedIn Trainer en Marketing coach voor ondernemende zzp-ers en MKB.

Zij heeft jarenlang ervaring als Marketing Communicatie Manager. Werkte o.a. bij Sanoma en Mattel en was verantwoordelijk voor merken als Gucci parfums, Puma, Barbie, Fisher Price, etc. Daarna maakte Trudy de overstap naar de biologische voeding en werkte ze 4 jaar als Marketing Communicatie Manager bij TerraSana Natuurvoeding en heeft o.a. Social Media opgezet voor Raw Superfood en natuurcosmetica SANTE en LOGONA.


Nu heeft zij haar eigen bedrijf. Zij geeft als LinkedIn ambassadeur 1-op-1 LinkedIn training en Incompany LinkedIn trainingen aan bedrijven.



In oktober komt haar eerste LinkedIn boek uit: Spring eruit met LinkedIn, dé praktische handleiding om jou eruit te laten springen.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page