top of page

3 x Wat levert het op wanneer je om hulp vraagt?


Herkenbaar? Hulp vragen is wel eens lastig. Misschien helemaal in deze tijd, wanneer contact, tijd en budgetten onder druk staan. Misschien ben je nu, meer dan anders, geneigd om dingen zelf te doen. Of heb je meer tijd om te googelen, zelfstudie te doen en het voor jezelf uit te vinden. Maar wat levert het je op wanneer je wel om hulp vraagt?


Ik ben fotograaf en help ondernemers met social media, dus ik relateer het in dit geval even aan mijn eigen business:


1. Productivi/Tijd

Wanneer je online onderneemt, zijn er veel dingen die op je af komen. Neem bijvoorbeeld alleen even social media: zoveel apps, wisselende algoritmes, hoe vaak en wanneer kun je het beste posten, wat schrijf je, voor wie schrijf je, wat zet je in je stories, wat zijn reels…? Natuurlijk kun je het allemaal zelf uitproberen, en ondervinden wat voor jou het beste werkt. Mijn klant wilde gewoon aan de slag: knallen met haar online bedrijf. Door mij te vragen om het voorwerk voor haar te doen, kon zij zich focussen op waar zij zelf goed in is en heeft ze uiteindelijk enorm veel tijd bespaard en is ze nu zelf veel productiever.


2. Geld

Deze week sprak ik met een klant die de meerwaarde van mijn fotografie heel helder aan me terugkoppelde, ze zei: Natuurlijk kan ik ook selfies maken of mijn partner om hulp vragen, maar ik wil kwaliteit uitstralen. Goede, herkenbare foto’s leveren mij betere klanten - en dus geld op.


Een van de eerste dingen die ik zelf deed toen ik begon met ondernemen, was het aannemen van een boekhouder. Ik had zelf geen tijd of interesse om me erin te verdiepen, dus dat besteedde ik uit. Inmiddels heeft ze me meer geld opgeleverd, dan ze kost.


3. Minder stress

Deze is misschien lastig voor sommige ondernemers: maar soms moet je dingen loslaten waar een ander beter in is. Zoals in het geval van mijn boekhouder, of in het geval van social media. Door werk waar jij stress van krijgt, uit te besteden aan een expert, kun jij dat gedeelte loslaten. Dat levert niet alleen tijd (en wellicht geld) op, maar ook peace of mind. Waardoor jij je kunt focussen op dingen waar jij goed in bent in je onderneming.


Hoe vind je iemand die bij je past?

- Zorg dat je weet wat je wilt uitbesteden;

- Communiceer duidelijk wat je de ander wilt laten doen;

- Kijk rond in je netwerk, maar ook daarbuiten, vraag om tips;


Ik noem het zelf niet altijd hulp vragen, maar liever: samenwerken. Heb jij al mooie samenwerkingen met andere ondernemers? Hoe zijn die ontstaan? Misschien ook wel uit een van de bovenstaande behoeftes aan meer tijd, geld of minder stress?



8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page